Vyzkoušejte sílu jarních bylinek

17 Čvn

Vyzkoušejte sílu jarních bylinek

Poslední dobou se lidé opět navrací k přírodě a vyhledávají pomoc přímo u léčivých rostlinek. Tak jak to dříve dělávali naši předkové. Dokázali rozpoznat snad každou rostlinku a věděli o ní vše podstatné, nejen její výskyt, ale také léčebné účinky. Také nebylo tolik farmaceutických výrobků a tak se více brousilo u přírodních zdrojů.
květ pampelišky.jpg
Báby kořenářky pak dokázaly vykouzlit různé bylinné směsi na jakékoliv neduhy a trápení. Ale také šikovné hospodyňky vyráběly různé šťávy, lektvary, sirupy, koření do kuchyně, šily voňavé pytlíčky do skříní nebo polštářky na spaní. Pozadu nezůstaly ani přírodní šampony, mýdla, pleťové vody nebo voňavé léčivé koupele. Všechno se zkrátka navrací zpět a i my si můžeme leccos vytvořit a případně někoho potěšit milým dárkem.
květy heřmánku.jpg

První květy

Snad úplně nejznámější z jarních květů je podběl, pampeliška, violka, plicník, sedmikráska a mnoho dalších rostlinek. Dají se z nich dělat skutečné pochoutky, o kterých se nám ani nesnilo. Samozřejmě některé z nich můžeme použít i na jiné praktické použití a dodat tak léčebné účinky naší pokožce.
růže na talíři.jpg
Co z nich například můžeme vyrobit?
1) Čaje – dají se vyrobit jak z čerstvých květů a listů, ale také ze sušených. Dokonce lze vhodně namíchat i různé směsi, ale pozor na mixování. Pokud o jejich účincích nemáme ponětí, tak se do nějakého náhodného mixu rozhodně nebudeme pouštět. Pokud máme problémy s dýchacími cestami nebo záněty průdušek, tak právě na jaře, podbělový čaj bude ten správný.
2) Mastičky – základem je vazelína nebo sádlo. Vazelínu můžeme zakoupit v lékárnách a sádlo bohužel musíme sehnat domácí, kvalitní, bez nějakých přídavků soli. Čisté, vyškvařené sádlo pak zahříváme ve vodní lázni, a když je rozpuštěné, tak přidáme bylinky a pomalu opět zahříváme a to po dobu 15 minut, necháme odpočinout a proces opakujeme asi 3x. Nakonec přecedíme přes plátno a nalijeme do připravených kelímků.
3) Sůl do koupele – budeme potřebovat himálajskou sůl, květy (například růže), několik kapek esenciálního oleje a trošku sody. Vše chvíli mixujeme a máme hotovo.
4) Sirupy – například ze sedmikrásek je úžasný proti kašli. Nejhorší je ale nasbírat 500 kvítků, pak už stačí jen 1 litr vody, 1 citron a 0,5 kg cukru.
5) Bylinná kosmetika – mýdlo, pleťová voda, mléko, krém, mazání, tinktura atd.
6) Něco na posilnění a povzbuzení – likéry a vína
Tvořit se dá prakticky z každé rostlinky něco a pro šikovné ruce to skutečně není nic složitého, tak proč nevyužít léčebnou přírodní sílu bylin.

Nezařazené

By