Podél rybniční soustavy k pískovým přesypům

6 Kvě

Podél rybniční soustavy k pískovým přesypům

Jižní Čechy jsou doslova poseté cyklostezkami, velmi hustá síť je protkána pochopitelně i na Třeboňsku. Třeboňská pánev je plochá krajina, ideální pro cyklistické výlety rodin s dětmi. Některé trasy však nejsou vedeny přímo pro cyklisty, přitom jedna z nich je považována znalci zdejší přírody za jednu z nejkrásnějších v České republice.
duby u cesty

Písečné přesypy u Veselí nad Lužnicí

Jedním z pozoruhodných míst, která nejsou tak příliš známa cyklistům a turistům, jsou písečné přesypy nedaleko Veselí nad Lužnicí. Jsou dva. První z nich, ten povědomější, se jmenuje Kozí vršek. Nachází se na jižním cípu zatopeného pískového lomu u obce Vlkov. Jde o velmi působivý přírodní výtvor, památkově chráněné místo se zákazem vstupu, kde roste teplomilná květena a nalezli byste tu mnoho vzácných druhů živočichů.
voda u lesa
Druhý přesyp nese název Slepičí vršek a ten je od Kozího vršku vzdálen více než 20 kilometrů. Je přístupný z vodáckého kempu v obci Lužnice, po červeně značené turistické cestě, nedaleko od klapkového jezu na řece Lužnici.
Oběma místům se přezdívá „česká sahara“ a kdo do těchto míst někdy zavítal na kole, rád se sem navrací. A pokud byste rádi přijali tip na celodenní krásný výlet na kolech po rovině, který zvládnou i malé děti, vydejte se po té zmiňované červené značce z centra Veselí nad Lužnicí směrem na Vlkov, podél pískového lomu (těžba zde skončila v roce 1986 a je možné se zde koupat). Cesta pokračuje tzv. Nadějskou rybniční soustavou, budete míjet hráze rybníků působivých názvů: Překvapil, Rod, Naděje, Láska, Víra, Skutek, Dobrá vůle.
špinavý rybník
Poslední z nich se jmenuje Potěšil, a za jeho mokřadem se nachází právě Slepičí vršek. A pokud trasu protáhnete až k hrázi rybníka Rožmberk, rozhodně nebudete litovat.
Na výlet touto působivou jihočeskou krajinou ticha, kde lze spatřit hejna kachen, volavky popelavé, a při troše štěstí i ledňáčka, strakapoudy, datly a ve vodě řadu obojživelníků, se vydejte z města Veselí nad Lužnicí v odpoledních hodinách. Slunce totiž vrhá na hladinu rybníků světlo, které vytváří dojem blankytně modravé hladiny se stříbrným leskem a celá scenérie je tak mnohem působivější.

Nezařazené

By