Vybírejte mezi různými žárovkami

12 Pro

Vybírejte mezi různými žárovkami

Na trhu v současné době objevíte čtyři základní druhy zářivek, ze kterých můžete v klidu vybírat. Ne všechny jsou to vás ale nejlepší, a to zejména v případě, že chcete šetřit energii a ochránit tak i svou peněženku. Potřebujete si na to ovšem vybrat správný druh .

A jaké to tedy jsou? Volit můžete mezi zářivkami:

  • LED (diody),
  • úsporné (kompaktní),
  • halogenové a
  • klasické.

žárovka hruška

Běžné žárovky

Pochopitelně je to nejlevnější a nejběžnější typ zářivky, který měl doma snad každý. Jejich životnost je pouhých 1000 hodin svícení a jsou extrémně nevýhodné. Oblíbené byly a jsou hlavně proto, že jsou snadno dostupné a levné. Dřív to byla jediná možnost koupě, a proto jsme stále navyklí je kupovat. Technologicky je předběhly jiná svítidla a nyní si můžete snadno vybírat i z mnoha výhodnějších možností.

Halogenové žárovky

Tento druh zářivek je výhodný zejména proto, že se jeho drátek okamžitě rozžhaví a díky tomu okamžitě fungují na plný výkon. Jsou o 30 % úspornější a mají o třetinu delší životnost než běžná světla. Jejich světlo je také velice přirozené a vhodné jako osvětlení na schody či do chodby. Kamkoli, kde potřebujete spoustu světla, a to okamžitě. Skvěle se u nich čte, jsou skvělé do koupelny a použít je můžete také do exteriéru (nad vchodové dveře).
mřížka na žárovce

Úsporné žárovky

Životnost je velice dlouhá, a to celých 15 000 hodin. Jsou úžasně úsporné. Ušetříte s nimi až o 80 % více energie než zářivky klasické. Jaké jsou ale jejich nevýhody? Základním problémem je, že hned nesvítí na plný výkon. Musíte počkat někdy i několik minut, než si užijete plného osvětlení. Jsou také větší než je běžné a musíte je recyklovat ve chvíli, kdy doslouží. Obsahují totiž rtuť.

LED diody

Tohle jsou nejúspornější a nejvýhodnější žárovky na trhu. Ušetří vám až o 90 % více energie než obyčejná světla a jejich životnost se blíží 50 000 hodinám. To znamená, že vám jeden kus vydrží přibližně 24 let, když budete svítit 6 hodin denně. Jsou sice cenově dražší, ale jejich koupě se zaručeně vyplatí. Využít je navíc můžete i jako dekoraci, protože se vyrábí v různých tvarech a mohou tak být nejen extrémně praktické, ale také krásné jako ozdoba.

By