Jízda na motorce při vysokých letních teplotách

6 Kvě

Jízda na motorce při vysokých letních teplotách

Je pravda, že neexistuje mnoho užitečných tipů pro jízdu v extrémně horkých teplotách. Níže jsou uvedeny některé tipy, které mohou přinést přinejmenším mírné zlepšení pro jízdu na motocyklu v horku. Nejcennější tip, který vám dáme hned na začátku, zní: hodně pijte při zastávkách během cest!
vyížďka motorkářů

Jaké jsou nejobvyklejší hříchy motocyklistů při letní jízdě?

Rozhodně textilní oděv s membránou. Myslíme si, že naše oblečení je prodyšné, ale to platí pouze pro venkovní teploty o něco málo přes 20 stupňů, nad tuto teplotu funkce tohoto oblečení selže. Když je horko, vlhkost zůstane v bundě a kalhotách a stane se přítěží. Pro řidiče je to nepříjemné, je ve svém pohodlí silně omezen a už se nesoustředí jen na jízdu. Přinejmenším něco napravuje funkční prádlo, které zlepšuje funkci odpařovacího povrchu a rozděluje pot na velkou plochu. Takže i v létě vždy používejte funkční prádlo!

Jak je zdraví ohroženo v takových situacích?

Přirozená termoregulace je v horku narušena a tomu je nutno se za každou cenu vyhnout. Pro zdraví kritické jsou pouze situace při teplotách nad 30 stupňů, na přímých slunečních paprscích a při zastávkách delších víc jak 20 minut. Dopravní zácpy ve městech za horkých dnů se proto nedoporučuje podceňovat. Za extrémních teplotních podmínek se může teplota motocyklisty, který nosí standardní bezpečnostní vybavení, zvýšit na 38,5 stupně. Spolu s těžkou ztrátou tekutin může vzniknout přehřátí, to vede ke ztrátě koncentrace, závratím a dokonce ke ztrátě vědomí. Riziko nehod je pak dramaticky vysoké. Nad 40 stupňů tělesné teploty hrozí nebezpečí pro život, ale to už se cítíte tak špatně, že jste již asi dávno z motocyklu slezli. Lidé, kteří zemřou na náhlou srdeční příhodu při jízdě v horku, jsou podle lékařských statistik naštěstí výjimkou.
sluneční svit

Tak jak se nejlépe chovat na motorce, když je horko?

Hodně pijte! Pět mililitrů na kilogram tělesné hmotnosti za hodinu (např: 80 kg => 0,4 ​​litru za hodinu). A noste vzdušné oblečení, avšak bezpečnost při jízdě na motocyklu bude v tomto případě chatrná. Nosit ochranný oděv i v horku je dobré, ale měli byste si otevřít kryt přilby alespoň trochu v horkém počasí, rozepnout zip na rukávech bundy a zipy u nohavic, stejně jako uvolnit zip na hrudi tak, že zatímco vzduch prochází dovnitř do těla, bunda stále těsně padne.

By