Jak skladovat čerstvé ovoce a zeleninu

21 Kvě

Jak skladovat čerstvé ovoce a zeleninu

Ačkoli se ceny ovoce a zeleniny díky inflaci stále zvyšují, je nutné tyto superpotraviny do jídelníčku zařazovat stále ve vysoké míře, protože bez nich organismu něco chybí. Možná ale máte problém s tím, že spoustu plodů země musíte vyhodit, protože jejich stav neodpovídá tomu, co byste chtěli a měli důvod jíst. Důvodů může být mnoho, ale zamysleli jste se někdy nad tím, jestli ovoce a zeleninu správně skladujete? Možná totiž právě to je úderem hřebíčku na hlavičku. Nesprávné skladování totiž umí s ovocem a zeleninou dělat opravdové divy. Proto byste se měli snažit tyto potraviny skladovat správně, aby nepřišly k úhony nejen ony, ale také vaše peněženka.

jablka v kbelíku

Můžete je totiž využít k přípravě mnoha různých receptů a možná si ani nedokážete představit, jak některé druhy ovoce a zeleniny umí být chutné. I jejich chuť však mnohdy závisí na správném skladování, ke kterému třeba využijete jednu z následujících rad. První krok k úspěchu je již samotná návštěva obchodu. Měli byste vybírat pouze plody, které jsou zcela v pořádku a nepoškozené a po cestě domů dávat pozor na to, aby se jim mezi ostatními zbožím v tašce nic nestalo. Klasickou chybou je omývání ovoce a zeleniny ihned po příchodu domů. Mnohem lepší je totiž tyto výrobky umýt až ve chvílích, kdy se chystáte je spotřebovat – vyhnete se tak totiž narušení ochranné vrstvy na jejich povrchu.

cherry rajčata s bazalkou

Pokud však jsou plody skutečně špinavé, nebojte se je alespoň otřít vlhkým kusem látky. Dalším z rozšířených mýtů je nutnost uchovávat všechny druhy ovoce v lednici. Prakticky každý druh má totiž jiné potřeby na místo svého spočinutí v domácích podmínkách, do lednice patří však jen určité skupiny plodů, které vlivem jiného místa ztratí svou přirozenou chuť (a někdy i barvu). Některým druhům těchto potravin je naopak mnohem lépe v přirozeném prostředí s běžnou teplotou v plastových přepravkách s víkem. Žádná potravina nevydrží v pořádku věčně a syrové ovoce a zelenina také ne. Dobu jeho trvanlivostí však z velké části ovlivňujeme právě my – a stojí za to dát si na tom záležet.

By