Jarní detox

1 Bře

Jarní detox

.

Bylinky do salátů a polévek
Příroda sama nám podává pomocnou ruku a již v předjaří vysílá nenápadné posly jara v podobě pupenů a mladých lístků rostlin. Využijme je pro zlepšení své kondice a obnovu sil.  I ten, kdo nemá zrovna „zelené prsty“, zvládne vyset do plastové krabičky vyložené navlhčenou vatou semínka řeřichy seté, která obsahuje téměř všechny známé vitaminy a minerály. Už za tři dny můžeme snídat chléb s máslem okořeněný mladými lístky této vynikající vitaminové vzpruhy. Můžeme ji také použít do pomazánek, salátů či polévek. Na zahradě či na víkendové procházce lesem si můžeme zjara opatřit další ingredience. Mladé lístky kopřiv, pampelišek, sedmikrásek i s květy, popence i bršlice kozí nohy obohatí importované saláty o důležitý vitamin C. Za pár měsíců z nich bude opovrhovaný plevel, ale nyní jsou pro nás cenným zdrojem minerálů, vitaminů a enzymů.
chlebíček s ředkvičkami
Jak na jídelníček
Pokud to s detoxikací myslíme vážně, vyřadíme v této době z jídelníčku bílé i červené maso, uzeniny, kávu, alkohol, černý čaj, bílou mouku, přebytečné cukry a tučné mléčné výrobky. Zdroje bílkovin budeme hledat v přírodních sýrech a tvarohu, luštěninách a rybách. Pokud pečeme, dáme přednost celozrnné špaldové mouce před bílou. Ke slazení pokrmů použijeme med nebo sušené ovoce tak, jak to dělávali naši předkové. Královnou jídelníčku bude v této době dušená i vařená zelenina, především v polévkách. Toxiny z těla vyplavíme za pomoci vydatného pitného režimu, zejména vody a bylinných čajů. Posledně jmenované je potřeba pít s mírou a obměňovat, abychom své zdraví naopak neohrozili. Obnoví se činnost orgánů, které mají s toxiny v našem těle nejvíce práce: jater a ledvin.
rozkvetlé pampelišky
Půst není hladovění
Naši předkové si pravidelně dopřávali jarní očistu těla v období zhruba šesti týdnů před Velikonocemi. Nazývali to velikonočním půstem a jejich zdrženlivost se týkala především konzumace masa. Letošní postní doba připadá na období od Popeleční středy 6. března do Zeleného čtvrtka 18. dubna. Máme tedy ještě dost času na to, abychom svůj organizmus na detoxikaci připravili. Zkusme odlehčit svůj jídelníček po vzoru našich předků a vykročme do nového jara s přílivem energie, odlehčeni od starostí a možná i přebytečných kil, která jsme přes zimu nastřádali. Naše tělo i mysl nám za to budou vděčné.
 

Jarní detox
4.5 (90%)2
.

By